Autoa hankkiessa – ota nämä asiat huomioon

Autokuume saattaa yllättää kenet tahansa ja yleensä se ei katso aikaa, eikä paikkaa. Moni saattaa rynnistää auto-ostoksille ihan saman tien ja valitsee ensimmäisen hyvältä näyttävän auton uudeksi menopelikseen. Auton hankkimisessa on kuitenkin monia asioita, jotka on syytä huomioida. Kerromme tässä artikkelissa keskeisimmät asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Näin vältät ainakin pahimmat sudenkuopat autoa hankkiessasi.

Auton käyttötarkoitus

Vaihtoautoista löytyy yleensä todella hyviä vaihtoehtoja, joten ei välttämättä ole tarpeen hankkia aivan uutta ja tuliterää autoa. Monesti hinta on näissä paljon suurempi ja jo muutaman vuoden käytetyn auton voi saada hyvinkin edullisesti.

Ensimmäisenä tietysti kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön autoa tarvitsee. Jos tarkoitus on liikkua pääasiassa kaupunkialueella yksin, niin kovin suurta autoa ei välttämättä tarvitse. Pari kauppakassia mahtuu kyllä hyvin hieman pienemmänkin auton takakonttiin, ja lisäksi sen käyttökustannukset ovat yleensä matalammat. Jos taas perheessä on lapsia, tai vaikkapa koira, voi olla hyvä harkita farmarimallin autoa. Niissä on suuri takatila, johon saa hyvin tavaraa mukaan, jos on käynyt vaikkapa hankkimassa lastenvaatteita Kids Brand Store -liikkeestä. Jos liikut paljon koiran kanssa, niin farmariauto on lähes pakko olla, koska koira tarvitsee autoon häkin, jossa se voi matkustaa turvallisesti.

Jos sinulla taas on mökki kauempana Lapissa ja aiot kulkea siellä kesäisin ja talvisin, voi olla hyvä harkita automallia, jossa on hieman maasto-ominaisuuksiakin. Citymaasturit ja cross-overit ovat nykyisin suosittuja, koska niihin mahtuu hyvin tavaraa mukaan ja lisäksi niissä on korkeampi maavara sekä ainakin osittainen neliveto. Nämä kaikki ominaisuudet ovat hyödyksi, jos ajellaan pohjoisen liukkaita ja lumisia teitä. Jos taas haluat varmistaa perille pääsyn säässä kuin säässä, voi olla hyvä harkita ihan oikeaa maastoautoa, jolla pääseekin sitten jo todella haastavissa olosuhteissa ja maastoissa.

Auton käyttövoima

Yksi tärkeä autonvalintaan vaikuttava tekijä on tietysti käyttövoima eli kulkeeko auto bensiinillä, dieselillä vai sähkön avulla. Autoilijoita ohjataan erilaisilla veroilla ja maksuilla hankkimaan mahdollisimman vähäpäästöisiä autoja, joten hybridi- tai sähköauto olisi kaiketi kaikista fiksuin hankinta? Aina asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Moni hankkii auton ainoastaan sitä varten, että pääsee liikkumaan paikasta toiseen, esimerkiksi kauppaan tai harrastuksiin.

Hybridit ja sähköautot ovat verrattaen kalliita, eikä monellakaan ole varaa sijoittaa vähintään 50 000 euroa autoon. Jos markkinoilla olisi noin 10 000 euron hintaisia sähköautoja, niin tilanne olisi varmasti eri. Vielä nykyisellään käytettyjen autojen kauppa keskittyy bensiini- ja diesel-käyttöisiin autohin. On jokaisen omassa harkinnassa, kumman näistä näkee paremmaksi vaihtoehdoksi. Sekä bensiinin että dieselin hinta on lähellä samaa, mutta lisäksi dieselistä pitää maksaa käyttövoimaveroa joka vuosi. Dieselin on ajateltu saastuttavan eniten, mutta nykyisin on mahdollista ajaa ympäristöystävällisellä biodieselillä, jonka päästöt yltävät hybridiautojen tasolle.

Auton varustetaso

Auton varustetasoa miettii varmasti jokainen autonostaja. Pitääkö olla multimedianäyttö ja tarvitaanko mukaan kuljettajaa avustavaa teknologiaa? Haluaako autoon jonkin erikoisvärin tai isot alumiinivanteet? Kaikki lisäominaisuudet yleensä nostavat auton hintaa, joten jokaisen on omalla kohdallaan mietittävä mitä kaikkea arvostaa autossa. Jollekin riittää perusvarustelu, joka nykyisissä autoissa on jo melko kattava. On ABS-jarrut, luistonesto, ajotietokone ja niin edelleen. Vielä 20 vuotta sitten nämä olivat usein lisävarusteita.