Ensimmäisen auton hankinta

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ensimmäisen auton hankinnassa? Minkä hintainen auto olisi juuri sinulle sopiva? Ensimmäistä autoa hankittaessa kannattaa monia asioita suunnitella jo etukäteen, jotta varmistat, että auto on juuri sinun tarpeiden mukainen. Muutamia vinkkejä hankintaan löydät tästä artikkelista.

Mitkä ovat sinun tarpeesi?

Ensimmäisenä kannattaa miettiä omia tarpeitaan. Mitä autolta tarvitsee? Minkälaisissa olosuhteissa ajaa eniten? Tuleeko kilometrejä paljon ja tarvitseeko silloin auton, joka ei kuluta niin paljon polttoainetta? Näihin kysymyksiin kun miettii huolellisesti vastaukset, on jo pitkällä!

Mikä on budjettisi?

Ensimmäistä autoa ostettaessa kannattaa ottaa selvää myös omasta rahatilanteesta. Minkä hintaluokan auton voi ostaa? Kannattaa muistaa laskea myös autovakuutukset, polttoaineet, korjaukset ja ylläpito kustannuksiin mukaan. Esimerkiksi autovakuutus on kalliimpi uusilla ajajilla, koska bonuksia ei ole vielä ehtinyt kertyä. Myöskin autoverot pitää muistaa. Voisiko harkita autolainan ottamista?

Käytä internetiä hyödyksesi

Internet on nykyään täynnä autonmyynti-ilmoituksia ja tietoa autoista. Auton osto onkin paljon helpompaa ja nopeampaa nykyaikana. Kannattaa ehdottomasti käyttää siis internetiä hyödyksi ensimmäistä autoa hankittaessa. Voit vertailla niitä ja etsiä vaikkapa itseä kiinnostavaa mallia useilta eri myyntisivustoilta. Hinnoissa on melkeinpä aina eroja.

Lainaa auton hankintaan

Jos ei ole varaa maksaa kerralla autoa, kannattaa harkita autolainan hankkimista. Netistä löytyy nykyään useita vaihtoehtoja tähän. Esimerkiksi lainojen kilpailutuspalvelu Freedomrahoitus.fi tarjoaa edullisia lainoja moniin hankintoihin. Myös autoihin.

Koeajo

Kun olet saanut valittua muutamia vaihtoehtoja mahdolliseksi ensiautoksi, käy koeajamassa nämä autot. Autoa koeajaessa kannattaa samalla tutustua huolellisesti auton asiakirjoihin. Kannattaa katsoa rekisteröintitodistuksesta tekninen osa, ja kohdasta “erikoisehdot ja huomautukset” mainintoja vaihdetuista osista. Koeajaessa kannattaa testata kytkintä, ettei se ole liian kulunut. Testaa myös auton suorituskykyä kiihdyttämällä pienestä vauhdista sekä myöskin isossa vauhdissa. Viettääkö auto jommalle kummalle puolelle? Tarkkaile, miten auto käyttäytyy jarruttaessa ja mentäessä mutkista. Toimiiko vaihteisto ongelmitta? Täriseekö ratti ajon aikana?

Jos olet ostamassa uutta autoa

Uutta autoa ostaessa kannattaa kysyä useilta auton jälleenmyyjiltä hintatarjousta. Hinnoissa voi olla paljoltikin eroja ja saatat saada jopa alennusta utelemalla tarjouksista.

Jos olet ostamassa käytettyä autoa

Käytettyä autoa ostettaessa on hyvä katsoa läpi kaikki asiat tästä listasta:

 • Tarkista kaikki paperit huolellisesti
 • Kuinka paljon autolla on ajettu? Jos esimerkiksi auto on vuodelta 1995 ja sillä on ajettu 50 000km voisi päätellä, että joku on mahdollisesti peukaloinut kilometrimittaria.
 • Onko maali tasainen, vai ovatko jotkin osat erivärisiä? Jos ovat, niitä on todennäköisesti vaihdettu tai korjattu.
 • Tarkista ruostevaurioiden määrä, myös konepellin alta.
 • Ovatko renkaat vielä ajokelpoiset, vai ovatko liian kuluneet?
 • Onko autossa vararengasta ja muita tarpeellisia osia?
 • Ovatko turvavyöt toimivat sekä ehjät?
 • Näkyykö kojetaulussa vikakoodeja tai ilmoituksia?
 • Onko käyttöohje tallessa?
 • Toimivatko pyyhkimet?
 • Toimivatko kaikki valot? Jos olet yksin ostamassa, voit pyytää omistajaa laittamaan autosta valot päälle, ja seisot itse ulkona tarkistamassa.
 • Toimivatko auton lukot, ikkunat, sisäiset säätimet, radiot yms. oikein?

Kauppojen tekeminen

Kun olet saanut valittua auton, ja haluat ostaa sen, jäljellä on enää sopimuksen tekeminen. Sopimus kannattaa aina lukea huolellisesti ennen kuin sen allekirjoittaa.